Välkommen till Wikan Personal

Wikan Nyheter

Wikan Personal finns idag på 15 orter runt om i landet. Tillsammans bildar vi en stor koncern med ett gemensamt mål - att samtliga kunder och medarbetare skall känna sig trygga och betrakta Wikan Personal som det kvalitetsledande bemannings- och rekryteringsföretaget. Vi är stolta över vårt arbete och vill att ni ska kunna ta del av våra tankar, förändringar, idéer och nyheter.

Nedan finner du uppdateringar i form av tips, trix, artiklar och intervjuer av oss, eller med oss på Wikan Personal.

Möt vår konsult Mahdi Dawood

 

Du arbetar som svetsare, berätta mer om ditt jobb!
-Jag jobbar som svetsare på ett företag som heter WTJ AB. Vi jobbar steg för steg och kvalitet är jätteviktigt för oss. Vi arbetar med många olika maskiner - svetsmaskin och rondell, gas, robotsvetsning, för att nämna några. När man ska börja jobba måste man registrera sig på en dator för att de ska veta hur mycket tid det tar på ett jobb.
 
Vad tycker du om Wikan Personal som arbetsgivare?
- Jag tycker om Wikan Personal - de är jättesnälla. De har hjälpt mig mycket och jag har fått jobb. Jag är väldigt nöjd över att Wikan Personal är min arbetsgivare. I framtiden vill jag gärna fortsätta jobba med Wikan.
 
Vad är dina tips till unga som söker arbete just nu?
- Jag tycker att ungdomar bör få sin examen och på jakt efter arbete bör de försöka. De måste ta reda på vad de är intresserade av. Jag önskar dem framgång och hoppas att de får ut det mesta. De måste leta efter jobb på nätet och på Arbetsförmedlingens platsbanken.
 
Kommer du jobba i sommar?
- Ja, jag jobbar i sommar. Från och med vecka 28 jobbar vi på ett företag i Sandvik. Det finns många olika jobb inom montage eller som svetsare. Vi jobbar inte bara, det är väldigt bra stämning mellan oss alla.

Halvårsavstämning med vår VD Dan

 

Nu har det snart gått sex månader av 2021. Hur har det gått för Wikan under detta första halvår? 

- När corona bröt ut förra våren så trodde vi att vi skulle tappa stora delar av våra uppdrag. En viss minskning blev det men inte alls så mycket som vi trodde. Under hösten 2020 så har behovet av våra tjänster sakta ökat och när vi gick in i 2021 så hade vi rätt så mycket att göra. Nu under våren har vi haft en stor ökning och jämfört med april förra året så är vi nästan 300 personer fler anställda. Totalt är vi nu närmare 1000 personer anställda på Wikan. Vi jobbar som många vet även med att hjälpa våra kunder med direkta rekryteringar och även den typen av uppdrag har ökat mycket.
 

Märker ni någon förändring på arbetsmarknaden efter att vaccinationerna inleddes?

 - Ingen jättestor förändring men man märker ändå att samhället mer och mer börjar återgå till det normala. Det vi framförallt längtar efter nu är att få börja åka ut till alla våra anställda och träffa dem på plats ute på deras arbetsplatser. För oss är det mycket viktigt att regelbundet träffa våra anställda och under pandemin har många arbetsplatser infört restriktioner vilket gjort det svårt för oss att genomföra besöken.

Vilka visioner och mål har ni inför kommande halvår?

 - Vi har ett mycket stort projekt tillsammans med en kund som heter One Nordic där vi håller på att byta ut elmätare runt om i fastigheter. Totalt ska vi vara inblandade i bytet av cirka 2 miljoner elmätare. Det är en stor apparat att få alla dessa byten att fungera så smidigt som möjligt. Att lyckas med detta projekt är givetvis ett stort mål för oss. Samtidigt så har varje kund en viktig verksamhet så det övergripande målet för oss är så klart att alla våra kunder ska känna att vi gör allt vi kan för att de ska ha så bra och välfungerande personal som möjligt.

 

Status i projektet med One Nordic

År 2018 beslutade regeringen att införa nya funktionskrav för elmätarna i Sverige och vår kund One Nordic är en av de samarbetspartners som deltar i arbetet med att byta mätarna. Vi på Wikan Personal fick i uppdrag att anställa och bemanna personal till ONE Nordic och vi stämmer av med vår vice VD Thomas Falkstrand om status i uppdraget.

Vad är status i projektet just nu?
- Vi är igång på alla platser utom Västra Götaland och Bohuslän just nu. Totalt är vi 180 stycken anställda från Wikan Personal i projektet. Den sista etappen startar den 1 juli 2021. Vi har behov av personal och rekryterar fortfarande i samtliga områden.
 
Vad innebär projektet för arbetsmarknaden på de orter som berörs?
- Det innebär att det, i samtliga områden, anställs mellan 20 och 50 nya medarbetare med kompetens inom el. En anställning som ger erfarenheter inom el- och energidistribution, som kan ge konkurrensfördelar om man vill fortsätta att jobba med elnät och eldistribution i framtiden. Man behöver inte vara certifierad elektriker men man ska ha genomfört el- gymnasium eller liknande eftergymnasial utbildning

Samarbete med systerföretag

 

År 2019 förvärvade vi Work for you. Ett bolag som arbetar med arbetsmarknadstjänster -jobbförmedling, rehabilitering, omställning, utbildning, integration, rekrytering- och bemanning. För några dagar sedan fick vi möjligheten att prata lite närmare med VD Elin Smedberg.
 
Du arbetar som VD för Work for You - berätta mer om företaget!
- Work for you startades 2004 med grundsynen att alla människor har en plats på arbetsmarknaden. Idag arbetar vi framför allt med jobbmatchning, utbildning, rehabilitering och integration. Arbetet kan se lite olika ut beroende på uppdrag men allt vi gör ska i slutänden leda till ett jobb. I företagsgruppen ingår även utbildningsföretaget Infokomp. Totalt finns vi på 30 orter runt om i landet och har över 7 000 elever och deltagare som kommer till oss. Vi brinner för att stötta deltagarna att hitta ett jobb, eller påbörja en utbildning.
 
Berätta om ert samarbete med Wikan Personal.
- Wikan och Work for you är två företag som verkar i likartade branscher men samtidigt jobbar på olika sätt. Jag är övertygad om att vi har mycket att lära av varandra, ett utbyte som kan bli väldigt intressant på sikt. Om vi lägger ihop våra samlade kompetenser på en ort får vi ett komplett utbud. Då blir vi svårslagna. Work for you har hittills startat Stöd och Matchningskontor på tre orter där Wikan bedriver verksamhet. Syftet är att ha ett bredare utbud för arbetssökande och att hitta bra synergier som gynnar slutresultatet för både kunder, företag och arbetssökande. Wikan arbetar med bemanning och rekrytering och Work for you arbetar med kandidater som söker jobb. Det ger en riktigt intressant bredd.
 
Vad är fördelarna med samarbetet?
- Jag ser stora fördelar om vi bygger upp samarbetet på det sättet vi är överens om. För det första, som Dan på Wikan alltid framhåller: Vi ska samarbeta där det finns lokala förutsättningar och ett lokalt behov. Det är själva grundförutsättningen. Det andra är att vi är två självständiga företag med ganska stora olikheter med tanke på våra tjänster och kunder. Om vi blir bra på att hantera olikheterna i samarbetet kommer vi att få en bredd som blir mycket intressant på marknaden. På kontor där båda företagen finns på plats får vi ett komplett utbud inom utbildning och arbetsmarknad.

Årets företagare i Kristianstad 2020!

Fantastiskt roligt att vi fått det hedersamma priset som Årets företagare i Kristianstad. I Kristianstad finns vårt huvudkontor och det var också här i staden och i Tomelilla som företaget startades för snart 10 år sedan.

Nedan följer juryns motivering:
Företaget grundades i maj 2011 med en vision om att vara det kvalitetsledande bemannings- och rekryteringsföretaget.
Verksamheten har från start expanderat till att 2019 omfatta en koncern med 10 bolag, kontor i bl.a Kristianstad Stockholm mfl.
Verksamhet bygger på att finnas nära till hands för att alltid tillgodose bra service både för kunder och anställda.
Lokalt fokus är en självklar komponent, vilket tillför ökad sysselsättning i de orter som verksamheten finns.

Om att bygga verksamheten på laget

De senaste åren har vi i rekryteringsbranschen sett en tydlig trend i vad medarbetare värdesätter högst hos sina arbetsgivare. Från att anställningstrygghet och hög lön legat i topp värdesätts nu i större utsträckning en trivsam arbetsmiljö med intressanta arbetsuppgifter och ett gott samarbete med kollegor. Då trivs vi på jobbet och blir mer engagerade vilket, såklart, ger positiva effekter för våra arbetsgivare. Det är inte rocket science, jag tror vi alla känner igen ett sammansvetsat och engagerat team när vi stöter på det (eller ännu bättre – när vi får ingå i ett!).

Läs mer

Logga in Stäng

För att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser placerar vi cookies på din dator, telefon eller läsplatta.

Jag förstår